EL BUF

Per a una correcta articulació de la parla és molt important el treball de pràxies, el buf i la respiració durant l’etapa d’educació infantil. L’objectiu és treballar la mobilitat i funcionalitat dels òrgans bucofacials, per prevenir dislàlies (errades articulatòries) i detectar problemes de parla. A continuació vos presentam uns jocs per poder treballar aquest aspecte on l’objectiu no només és que el nin o nina aprengui a bufar, sinó que també aprengui a controlar el buf, la força, la direccionalitat i la quantitat d’aire.
Les activitats proposades se recomanen realitzar-les juntament amb l’infant les primeres vegades, d’aquesta manera, ens convertim amb model, així com fer-ho d’una manera lúdica i divertida.
Aquestes activitats se poden anar practicant a partir dels dos anys però aquesta és una edat orientativa, ja que algunes requereixen una determinada força o precisió que s’anirà adquirint amb el temps i la pràctica. Començam!

1. Bimbolles de sabó:

Aquest és l’exercici més comú i més conegut però no és gens fàcil! El nin o nina ha de ser capaç de modular el buf i ser capaç de bufar d’una manera continuada fins aconseguir que surtin les bimbolles. Es pot treballar el respecte del torns, la cura del material (quantes vegades caurà el sabó al terra les primeres vegades!), la força del buf, comptam les bimbolles, les explotam… Fins i tot podem intentar “caçar-les” sense que explotin.

2. Bufar les espelmes:

Quin millor objectiu que poder ser capaç de bufar les espelmes del seu aniversari! Podem bufar l’espelma col·locant-la a diferentes distàncies, bufar més d’una espelma, bufar fort o fluix sense arribar a apagar-les, ser capaç de apagar-les emprant una canyeta…

Alerta a no cremar-nos els cabells quan ens acostem molt!

3. Bufar com els tres porquets:

Mitjançant els contes podem engrescar als nins i nines a bufar, per exemple amb el conte dels tres porquets o qualsevol conte on aparegui el vent, espelmes, plomes…

4. Bufar diferents materials com bolles de cotò, plomes, pilotes de ping-pong, de porexpan, confeti:

Podem jugar a passar-nos les pilotes d’un a l’altre asseguts a una taula. Hem d’evitar que caiguin al terra. Podem fer una porteries petites per intentar dur l’objecte a l’interior de les porteries.

També podem fer recorreguts o circuits amb peces de fustes, de construccions, peces de lego… i sense emprar les mans, el nin ha de dur l’objecte triat per bufar des de la sortida a l’arribada.

Després podem demanar als nins quins eren més fàcils de bufar i comparar la força que necessitam per bufar.

5. Inflar globus:

Aquesta seria una de les activitats més difícils. Amb la majoria de globus es necessària molta força, al menys per començar a inflar, o sigui que força i paciència!

6. Bufar amb canyetes per fer bimbolles dins líquid.

També podem pintar amb canyetes posant unes gotes de pintura I amb el buf dirigir la pintura cap on volguem. Hi ha canyetes de diferents gruixos que podeu trobar a tendes com Ikea o Tiger.

I ja per acabar, vos proposam fer un concert amb tot el que soni bufant: xiulets, flautes, armòniques…

A practicar!

Malena Pons (Mestra d’Audició i Llenguatge)

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *