PAUTES LLENGUATGE ORAL

10 PAUTES PER ESTIMULAR EL LLENGUATGE ORAL

L’estimulació del llenguatge oral per la vostra part no és una feina que s’hagi de fer durant una hora diària, mes bé és tracta d’una actitud comunicativa i lingüística molt relacionada amb el joc i l’aprofitament de rutines diàries. L’aprenentatge de paraules noves ha de ser una feina agradable tant per a pares com per fills i en el cas dels nins petits (dos, tres, quatre anys) és recomanable que sigui un aprenentatge implícit principalment mitjançant el joc i les experiències reals. Còm ho podem fer?

  1. Respectant el torn de paraula del fill, li xerrarem a la cara mirant-li als ulls.
  2. Acceptant normes bàsiques de comportament: acceptar deferents torns per jugar, per parlar, per col·locar, per realitzar tasques; dir per favor i gràcies.
  3.  Procurant que digui el que vol, sense forçar que estigui ben dit, però és important evitar que només se comuniqui mitjançant el gest. Hem d’intentar que digui les paraules senceres, sense utilitzar diminutius ni sons (“guau” en lloc de “ca”).
  4. No hem de repetir paraules mal dites que ens facin gràcia.
  5. Cercant moments per parlar amb ell, sense fer una altra cosa. Xerrem molt clarament, poc a poc i mirant a la seva cara, emprant una entonació agradable.
  6. Compartint algunes estones abans d’anar a dormir. Si pot ser, llegint o explicant un conte, xerrant de còm ha anat el dia… Farem preguntes i esperam que el nin respongui sense avançar la resposta i evitarem renous ambientals (televisió, ràdio…) quan el nin parla. És convenient un ambient tranquil.
  7. Quan esteim junts, vestint-lo, banyant-lo… podem descriure el que esteim fent anomenant les passes i que ho repeteixi. Com per exemple: “Ara ens despullam, ara ens ficam dins l’aigua… uiiiiiii què calenta!!! Agafam l’esponja, posam el sabó…”
  8. Valorant molt les paraules ben dites. Si no li surt bé la paraula, no ens hem de posar nerviosos, ni l’hem de renyar. Repetim la paraula ben dita i, de tant en tant, li feim repetir.
  9. Quan ja sap produir les paraules que necessita, no deixar que només faci el gest. Animar-lo a produir les paraules.
  10. Xerrant d’allò que el nin està manipulant, mirant i tocant. Que sigui el nin el qui trii el joc, el conte… No sempre l’adult ha de dur la iniciativa. D’aquesta manera el nin mostrarà més interés si és ell el que ha triat allò que més li agrada.

Malena Pons (mestra d’audició i llenguatge)

 

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *